praktijk voor reflexintegratie 
 brengt denken, doen en voelen in balans   

Wat is Reflexintegratie?

Ieder mens wordt geboren met bepaalde automatische, reflexmatige bewegingen. Deze bewegingen vormen de basis van de verdere ontwikkeling van onze hersenen. In het begin van ons leven dienen deze reflexen voor bescherming en overleven, omdat we nog geen bewuste gecontroleerde bewegingen kunnen maken. Ze ontwikkelen zich gaandeweg naar meer doelgerichte bewegingen en bewust handelen. 

De primaire reflexen worden geïntegreerd en daarmee wordt de volgende stap in de ontwikkeling mogelijk. Denk hierbij aan het proces van liggen naar rollen, hoofd heffen, buik schuiven, tijgeren, kruipen, staan, lopen, rennen. Daarnaast spelen levenslange reflexen een belangrijke rol in ons dagelijks handelen en functioneren. 

Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap, geboorte of na de geboorte kunnen reflexen niet goed ontwikkelen en tot volledige rijping komen. Ze blijven dan geheel of gedeeltelijk actief. Dit kan leiden tot ernstige ontwikkelingsvertraging, gedragsuitdagingen, leermoeilijkheden, concentratieproblemen, (faal)angst, gevoelens van onbehagen, stress, onzekerheid en/of onveiligheid. 

Als kind kun je gevangen zitten in je prikkels, overmatig reageren, ongecontroleerd reageren of juist helemaal niet reageren op zintuigelijke informatie. 

Reflexen kunnen ook op latere leeftijd door bijvoorbeeld een ongeluk of traumatische ervaring opnieuw actief worden. Mensen ervaren bijvoorbeeld een plotseling gebrek aan concentratie of verminderd functioneren. 

Het doel van Reflexintegratie is om nog actieve reflexen (alsnog of opnieuw) te helpen integreren, om een stevig fundament te bouwen voor de verdere ontwikkeling van de hogere hersendelen. Dit leidt tot minder stress, een beter sociaal-emotionele ontwikkeling, efficiënter functioneren, een beter leervermogen en een verbeterd gevoel van algemeen welbevinden.


Binnen mijn praktijk ReflexBalans werk ik met verschillende methodieken van Reflexintegratie afgestemd op de klacht en je persoonlijke omstandigheden. 

RMT (Rhythmic Movement Therapy)

Door middel van zacht wiegende bewegingen wordt het centraal zenuwstelsel gestimuleerd zodat de reflexen zich kunnen herstellen, optimaliseren en versterken. www.rhythmicmovement.org De Masgutova Reflex Integratie Methode (MNRI)

Het doel van de MNRI methode is om actieve reflexen (alsnog of opnieuw) te helpen integreren. Door het stimuleren en integreren van reflexpatronen worden de natuurlijke zelfregulerende vermogens van het lichaam wakker gemaakt om een volgende stap in de ontwikkeling te kunnen zetten. Deze methode is zowel voor kinderen als volwassenen heel erg effectief en goed inzetbaar.  www.masgutovamethode.nl Quantum Reflex Integratie (QRI)

De Quantum Reflex Integratie methode werkt met de Low Level Laser. Dit is een wetenschappelijk geteste behandelmethode op cellulair niveau en is effectief gebleken voor verschillende aandoeningen. Alle doorbloeden delen van ons lichaam waarvan cellen uitgeput of beschadigd zijn kunnen met de laser gestimuleerd worden tot herstel en genezing. Met name in de Verenigde Staten en Groot Brittannië is de Low Level Laser Therapie een geaccepteerde en breed ingezette vorm van behandeling voor een groot spectrum aan aandoeningen. Wat mij betreft een hele mooie aanvulling van het reflexintegratie behandel programma. www.quantumreflexintegration.nl 

 
 
 
 
Opbellen